Gastroskopi Rehberi
Gastroskopi, kelime anlamı ucunda ışıklı minyatür bir kamera bulunan GASTROSKOP cihazi ile yemek borusu, mide ve on iki parmak barsağının gözle görülerek muayenesidir.
Yutma güçlüğü, ağza acılı su gelmesi, mide bölgesinde yanma, ağrı, şişkinlik, geğirme, hazımsızlık, kusma ve kanama üst sindirim yolunun rahatsızlıklarının önemli bulgularıdır.
Gastroskopi Nedir?
Gastroskopi, doktora direk olarak yemek borusu, mide ve om iki parmak barsağının içine gözüyle görebilme imkanı veren bir muayene metodudur. Bunu yapabilmemk için GASTROSKOP denen ucu kameralı alet, ağız boşluğu uyuşturulduktan sonra çok dikkatli bir biçimde mide içerisinde ilerletilir.
Gastroskoplar bir kurşun kalemi kalınlığından başlayarak değişik kalınlıkta ucunda parlak ışıklı küçücük bir kamerası olan bir plastik borudur.
Doktor bu cihazın ucundan bakınca net bir şekilde yemek borusu ve midenin iç yüzünü görür. Böylece midede herhangi bir hastalığın olup olmadığını görür. Doktor bunu yaparken mide içerisinde yerleşme olasılığı yüksek olan bir mikrobu da BİOPSİ ile teşhis eder. Bu olay tamamen ağrısızdır ve hasta bunu hissetmez. Mikrobun ismi Helicobacterypylori’dir.
Yine Gastroskopla mide polipleri (çiçek benzeri mide boşluğuna uzanan oluşumlar) Gastroskopi sırasında özel yapılmış ucu ilmek şeklinde bir aletle tamamen çıkarılabilir ve tahliye gönderilebilir.
Gastroskopide nelerle karşılaşacaksınız?
Hazırlık Safhası: Net bir görüntü elde edebilmek için midenin içinin temzi olması gerekir. Böyle olmazsa, mide içi iyi görülmez, dolayısıyla da muayenenin tekrarlanması söz konusu olabilir. Gastroskopi için en az 6 saat süre ile, biriey yenmemesi gerekir. Muayene öncesinde doktorunuz size tüm aydınlatıcı bilgileri verecektir.
Eğer herhangi bir ilaca karşı alerjiniz veya aşırı duyarlılığınız varsa, lütfen bunu doktorunuza veya hemşireye söyleyiniz. Doktorunuz ayni zamanda daha önce benzer muayeneden geçip geçmediğinizi, herhangi başka bir rahatsızlığınız olup olmadığını ve varsa kullandığınız ilaçları bilmek isteyecektir. Bu aşamada eğer varsa endişe ve korkularınızı gidermek için lütfen soru sormaktan çekinmeyin. Doktorunuz da sizin gibi bir muayene esnasında rahat olmak ister ve sorularınızı memnuniyetle cevaplandıracaktır.
Muayene Neticesini Öğrenmek
Muayene sona erdikten sonra size neticeyi yani kesin teşhisi söyleyecek konumdadır. Mikrop testi için biopsi alındı ise 24 saat beklemeniz gerekecektir.
Muayeneden hemen sonra doktorunuzla konuşacak bir yakınınızda bulundurmak iyi fikir olabilir. Çünkü bir çok hastta, yapılan iğnenin etkisi ile kendilerine söylenen her şeyi unutabilirler.
Tabiidir ki muayenenin neticesine göre gerekli tedavi daha sonra goktorunuzla etraflıca konuşacağınız bir konudur.